Uncategorized

Goedkope koningsdag shirts

Met koningsdag wil je natuurlijk in het oranje gekleed gaan! 
Naast de verkleedkleding hebben wij enorm veel fun T-shirts met de leukste en gekste teksten. Maar waar komt de kleur oranje vandaan?

Waar komt de kleur oranje vandaan

Moet er een kleur genoemd worden bij Nederland, dan denkt iedereen onmiddellijk aan Oranje. Zo staat elk jaar iedereen weer in een leuk oranje koningsdagshirt bier te drinken.
(Grappige shirts Koningsdag vind hier de meest hillarische grappige Koningsdag shirts voor betaalbare prijzen.) De oranjekoorts weer massaal toegeslagen. Als Nederland geassocieerd wordt met een kleur, dan is het oranje. Vanuit de sociale psychologie zijn er theorieën ontwikkeld over de mechanismen die achter dit oranje groepsgevoel zitten.

Waar komt oranje als kleur voor koningshuis vandaan?

Of het nu gaat om het nationale voetbalelftal of klompen in de nationale kleur. De meeste Nederlanders kunnen daarbij ook nog wel bedenken dat dit komt door Willem van Oranje (1533-1584), onze ‘Vader des Vaderlands’. Hij leidde in de zestiende eeuw Nederlands onafhankelijkheidsoorlog tegen Spanje en legde daarbij de basis voor onze natie. Koning werd hij niet – dat was in die tijd te veel gevraagd. Koningschap werd toen immers nog gezien als door God gegeven.


hillarische grappige Koningsdag shirts voor betaalbare prijzen

Willem van Oranje

Misschien heb je wel eens van Willem van Nassau gehoord. Hij staat beter bekend als Willem van Oranje en wordt gezien als de stamvader van het Huis van Oranje Nassau. Willem van Oranje werd de leider van de jonge Republiek. En zijn zonen en diens kinderen volgden hem wel op. Wat veel minder bekend is, is hoe Willem van Oranje aan zijn kleur kwam. Het toevoegsel aan zijn naam kreeg hij doordat hij al op jeugdige leeftijd (1544) het Franse prinsdom ‘Orange’ erfde van zijn neef René van Chalon. In feite hebben wij onze oranje kleur dus te danken aan de Franse streek Orange!

Oorsprong oranjegekte

De koninklijke familie stamt af van deze man, ze zijn dus familie. Onze tegenwoordige prins Willem-Alexander heeft ook als titel Prins van Oranje-Nassau. Aan de oorsprong van de oranjegekte ligt Willem van Oranje (1533-1584), die in de zestiende eeuw de Nederlandse onafhankelijkheidsoorlog tegen Spanje leidde. De titel ‘van Oranje’ kreeg Willem omdat hij op elfjarige leeftijd het Franse prinsdom Orange had geërfd van zijn neef René van Chalon.

Oranje
Omdat ons koningshuis het woord ‘oranje’ in de familienaam heeft, is deze kleur onze nationale kleur geworden. Daarom wordt het gebruikt bij Koningsdag en bij de tenues van nationale sportclubs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *